Last van het geluid van regen? Deze lichtkoepels hebben de beste geluidsisolatie.

Tijdens een regenbui hoort u een irritant getik op uw lichtkoepel. Of misschien heeft u last van geluidstrillingen door geluid van buiten, zoals het verkeer of harde muziek. Dit kan te maken hebben met de geluidsisolatie van uw lichtkoepel. In deze blog leest u alles over geluidsisolatie en welke lichtkoepel u het beste kunt kiezen.

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie, ook wel geluidsreductie, heeft als functie om geluid van buitenaf af te schermen tegen een andere ruimte. In dit geval gaat het om de ruimte waarin de lichtkoepel geplaatst is. Bij geluidsreductie maken we onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid. Met luchtgeluid bedoelen we geluid dat zich verplaatst door de lucht en afkomstig is van een bron. Denk aan het geluid van een auto die claxonneert of de muziek die u van de buren hoort. Contactgeluid is geluid dat zich verspreidt door materialen heen. Hierbij kunt u denken aan de regen die op uw lichtkoepel tikt of de trillingen van een trein die voorbijraast. De materialen van de lichtkoepel veroorzaken trillingen die voor u hoorbaar zijn.

Hoe weet ik hoe goed een lichtkoepel isoleert?

De geluidsisolatiewaarde van een lichtkoepel wordt aangegeven in decibel (dB). Dit wordt ook wel de Rw-waarde genoemd. Deze grootheid wordt internationaal gebruikt voor het aangeven van de geluidsisolatie. Hoe hoger het getal is, hoe beter de geluidsreductie. De Rw-waarde van een lichtkoepel wordt bepaald door vier elementen: de hoeveelheid wanden beglazing (bijvoorbeeld enkelwandig, dubbelwandig of driewandig), de grootte van de lichtkoepel en de dikte van de opstand. Hierbij is het ook goed om te weten dat een glasraam een veel hogere geluidsisolatiewaarde heeft dan kunststof (acrylaat of polycarbonaat) beglazing. Dit komt doordat glas een massa heeft die twee keer zo groot is als kunststof.

Welke lichtkoepels hebben de beste geluidsisolatie?

Op onze website vindt u onder technische info alle informatie over bijvoorbeeld luchtdoorlatendheid, lichttransmissie en dus ook de geluidsisolatiewaarde. In de tabel hieronder leest u de verschillen in Rw-waarde van verschillende lichtkoepels. Hierbij leest u ook de verschillen tussen acrylaat, polycarbonaat en de combinatie met een ISO-raam (10-wandige PC-plaat 32 mm) en glasraam (Isolatieglas HR++).

 

 

Lichtkoepels in acrylaat (AC)
en polycarbonaat (PC
Lichtkoepels in combinatie
met ISO-raam of Glasraam

Rw-waarde (dB)

 

 

Geluidsreductie

 

 

koepel

koepel + ISO-raam

koepel + glasraam

Acrylaat (AC)

1-wandige koepel

20

27

36

2-wandige koepel

21

27

37

3-wandige koepel

23

31

37

 

4-wandige koepel

23

33

37

 

6-wandige ISO koepel

22

36

37

Polycarbonaat (PC)

1-wandige koepel

20

27

36

2-wandige koepel

21

27

37

3-wandige koepel

23

31

37

 

4-wandige koepel

23

33

37

 

6-wandige ISO koepel

22

36

37

Geluidsisolatie bij HR++ lichtkoepels en platdakramen

Bij Lichtkoepeltje vindt u een groot assortiment aan lichtkoepels. Voor de beste geluidsreductie kunt u het beste kiezen voor een Velux gebogen glaskoepel met dakopstand. Met HR++ dubbel glas heeft deze lichtkoepel een geluidsisolatiewaarde van 39 dB. Met triple HR++ glas is de Rw-waarde zelfs 42 dB. Een andere lichtkoepel met uitstekende geluidsisolatie is de Skylux lichtkoepel iDome met HR++ glas. De Rw-waarde van deze lichtkoepels zit op 40 dB. Voor een goede geluidsreductie kunt u ook kiezen voor een Fakro lichtkoepel met inbraakwerend glas. Deze lichtkoepels hebben een geluidsisolatiewaarde van 36 dB. Met onze Velux, Fakro en Skylux lichtkoepels heeft u nagenoeg geen last meer van het geluid van regen of hagel!

Gerelateerde berichten
  1. Lichtkoepel van glas of kunststof? Lichtkoepel van glas of kunststof?
Gerelateerde producten

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

LICHTKOEPEL ACTIE!

Gratis verzending Nederland

Gratis verzending België

Geen bezorging waddeneilanden

Advies nodig?

Vraag & antwoord service?

E-mail verkoop@lichtkoepeltje.nl

T: 026-3232918 ma - vrij : 10.00 - 16.00

Copyright © 2019 Heuveling Dakgroep BV