Lichtkoepel van glas of kunststof?

Bij het aanschaffen van een nieuwe lichtkoepel of het vervangen van een oude lichtkoepel zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Zo krijgen wij vaak de vraag: kan ik beter een lichtkoepel van glas of kunststof kopen? Om de keuze voor u gemakkelijker te maken leggen wij hieronder de verschillen uit tussen een kunststof en glazen lichtkoepel. Onderaan de pagina vindt u alle voor- en nadelen op een rijtje.

Lichtkoepel acrylaat of polycarbonaat

Wanneer we het hebben over een kunststof lichtkoepel bedoelen we een acrylaat of polycarbonaat lichtkoepel. Het grootste voordeel van een kunststof lichtkoepel ten opzichte van een glazen lichtkoepel is de sterkte. Acrylaat is 10 keer sterker dan glas en polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Als u in een bosrijke omgeving woont, raden wij u aan om een polycarbonaat lichtkoepel aan te schaffen. Met een polycarbonaat lichtkoepel, ook wel pantserkoepel genoemd, is de kans op schade door extreme weersomstandigheden veel kleiner dan met een acrylaat of glazen lichtkoepel. Denk hierbij aan hagel of takken die op uw lichtkoepel terecht kunnen komen. Een ander voordeel van een kunststof lichtkoepel ten opzichte van een glazen lichtkoepel is het gewicht. Acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels zijn lichter in gewicht dan glazen lichtkoepels. Hiermee is een kunststof lichtkoepel dus gemakkelijker te installeren. Daarnaast zijn kunststof lichtkoepels goedkoper in aanschaf dan glazen lichtkoepels. De goedkoopste kunststof lichtkoepels vindt u bij Lichtkoepeltje.nl. Hier staat tegenover dat de geluidsisolatiewaarde en isolatiewaarde van een kunststof lichtkoepel lang niet zo goed is als van een glazen lichtkoepel. 

Lichtkoepel van glas

Een groot voordeel van een glazen lichtkoepel ten opzichte van een kunststof lichtkoepel is de geluidsisolatie. Doordat een glasraam meer massa heeft dan kunststof beglazing is deze meer geluidswerend. Voor de hoogste geluidsisolatiewaarde kunt u dus het beste kiezen voor een lichtkoepel van glas. Denk bijvoorbeeld aan een VELUX lichtkoepel met gebogen glas of Skylux iWindow 2 en iWindow 3. Met deze lichtkoepels zult u minder last hebben van geluidstrillingen en het getik van regen op uw glas. Naast de hoge geluidsisolatiewaarde hebben glazen lichtkoepels ook een zeer goede isolatie. Bij de isolatiewaarde geldt hoe lager het getal, hoe beter de isolatie. Voor de beste isolatiewaarde (ook wel U-waarde genoemd) kiest u voor HR++ dubbel glas of HR+++ triple glas. HR++ isolatieglas heeft een isolatiewaarde van 1,1 W/m²K. Dit maakt dat alle HR++ (of HR+++) lichtkoepels geschikt zijn voor nieuwbouw. Dankzij de hoge isolatiewaarde van dit glas houdt u de kou buiten in de winter en wordt het minder warm in de zomer. Een andere reden waarom sommige mensen liever kiezen voor een glazen lichtkoepel heeft te maken met het strakke design. Een lichtkoepel van glas heeft in vergelijking met een kunststof lichtkoepel een meer stijlvolle afwerking. Tegenover al deze voordelen staat wel één nadeel: een glazen lichtkoepel heeft een hoger prijskaartje dan een kunststof lichtkoepel. 

Conclusie

Voor het gemak zetten wij hier de voor- en nadelen op een rijtje van kunststof en glazen lichtkoepels:

Kunststof lichtkoepel:

+ Acrylaat is 10 keer slagvaster en polycarbonaat 250 keer slagvaster dan glas.
+ Licht in gewicht wat de installatie een stuk gemakkelijker maakt.
+ Goedkoop in aanschaf.
- Minder goede geluidsisolatiewaarde en isolatiewaarde.

Glazen lichtkoepel:

+ Uitstekende geluidsisolatiewaarde wat voor minder overlast van geluid zorgt.
+ Beste isolatiewaarde waardoor de warmte binnen blijft in de winter en buiten blijft in de zomer.
+ Strak design met stijlvolle afwerking.
- Duurder in aanschaf.

Twijfelt u nog steeds tussen een glazen of kunststof lichtkoepel? Met onze lichtkoepel keuzehulp vindt u eenvoudig en snel de juiste lichtkoepel of platdakraam voor uw situatie! 

Gerelateerde berichten
  1. Op welke isolatiewaarde moet ik letten bij een lichtkoepel?
  2. Lichtkoepel polycarbonaat of acrylaat? Lichtkoepel polycarbonaat of acrylaat?
  3. Welke lichtkoepel past bij mij?
  4. Koop ik een lichtkoepel of platdakraam?
Gerelateerde producten

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

LICHTKOEPEL ACTIE!

Gratis verzending Nederland

Gratis verzending België

Geen bezorging waddeneilanden

Advies nodig?

Vraag & antwoord service?

E-mail verkoop@lichtkoepeltje.nl

T: 026-3232918 ma - vrij : 10.00 - 16.00

Copyright © 2019 Heuveling Dakgroep BV