Lichtkoepel keuzehulp

Lichtkoepel keuzehulp

De lichtkoepel markt is enorm aan het veranderen wat alles te maken heeft met duurzaamheid en energiebesparing. We merken door deze snelle veranderingen dat het soms lastig kan zijn om te bepalen welke lichtkoepel of welk platdakraam nu het beste past bij jouw situatie. Een aantal zaken kunnen hierbij een belangrijke rol spelen die we hieronder uitgebreid met je bespreken. Vervolgens kan je met de lichtkoepel configurator de beste keuze voor jou berekenen.

Lichtkoepel configurator

Uitvoering:
Selecteer de gewenste uitvoering en de volgende keuzes zullen verschijnen. Als er geen optie of maar één optie is dan is deze in de aangevinkte combinatie niet beschikbaar of is er geen keuze in.

Uitvoering:

Type ruimte:
Het type van de ruimte is belangrijk om te weten hoe goed het product geïsoleerd dient te zijn om zaken als een koudeburg of condens te voorkomen. In de onderstaande tabel geven we uitleg over de verschillende soorten ruimtes. Hierbij is de isolatie waarde uitgedrukt in U-waarde (W/m²K) waarbij des te lager de waarde des te beter de isolatie is.


Type ruimte Isolatie waarde product Voorbeeld
Onverwarmd, open ruimte Boven 2,9 Carport / overkapping
Onverwarmd, deels open ruimte Tussen 2,9 tot 1,9 Schuur / berging
Verwarmde ruimte Tussen 1,9 tot 1,5 Gang / overloop
Verwarmde werkruimte Tussen 1,5 tot 1,1 Zolder / verwarmde werkruimte
Verwarmde woonruimte, goed geisoleerd Tussen 1,1 tot 0,9 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, sterk geisoleerd Tussen 0,9 tot 0,7 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, super geisoleerd Onder 0,7 Passiefbouw / nieuwbouw

Type ruimte:

Bolvormig of vlak:
Bolvormig of vlak bepaal je niet alleen op basis van uiterlijk maar ook op de dakhelling van je dak. Hiermee dien je rekening te houden met het feit dat vlak op een minimale dakhelling van 2 graden gemonteerd dient te worden.

Bolvormig of vlak:

De beste keuze samengesteld op basis van jouw wensen:
Yes, we hebben een perfecte lichtkoepel of platdakraam voor jouw situatie samengesteld! Als er meerdere opties mogelijk zijn dan zullen ze worden gerangschikt op basis van isolatie waarde (van hoog naar laag) en/of algehele product kwaliteit.

Controleer of alle bovenstaande opties (juist) zijn aangevinkt voor je bekijkt wat de beste keuze is voor jou.

De beste keuze voor jou:

Welke lichtkoepel moet ik kiezen?

Met de hedendaagse grote keuze in lichtkoepels, glaskoepels en platdakramen begrijpen wij dat het lastig kan zijn om het overzicht te houden. Wij hebben daarom hieronder een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet om de keuze makkelijker te maken. Waar we jaren geleden enkel nog kunststof lichtkoepels verkochten is er een enorme verschuiving in de markt en zien we steeds meer dat men kiest voor (minimaal) HR++ glas. Welke het beste bij jou past ligt uiteraard ook aan de situatie, welke soort kamer het betreft en hoe goed deze geïsoleerd is. Natuurlijk staan wij voor je klaar bij het maken van de beste keuze voor jouw dak!

Isolatie waarde

De isolatie waarde is één van de belangrijkste aspecten als we kijken naar de beste keuze. Voor bijvoorbeeld een carport is isolatie minder belangrijk ten opzichte van een woonkamer of badkamer. De isolatie waarde drukken wij uit in de U-waarde welke wordt bepaald door de dikte van het materiaal in combinatie met het type materiaal. De waarde geeft aan hoeveel warmte er door een specifiek gedeelte kan ontsnappen (per seconde). Hierbij is een zo laag mogelijke waarde gewenst voor de beste isolatie. Een gemiddelde vergelijking kan worden gemaakt met het glas in jouw woning, de meeste mensen hebben namelijk HR++ glas en deze heeft een gemiddelde U-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een goed verwarmde woonruimte raden wij ook aan om minimaal deze waarde of lager te nemen voor jouw lichtkoepel, glaskoepel of platdakraam.

Geluidswerende waarde

Hoe goed een lichtkoepel of platdakraam isoleert tegen geluid kan worden aangegeven met de Rw-waarde. Dit kan belangrijk zijn voor een woonruimte omdat dit invloed heeft op hoe goed je geluid van buitenaf hoort. Denk daarbij ook aan het vallen van regen en hagel. Hoe hoger de Rw-waarde (in dB) hoe beter de geluidsisolatie is.

Inbraakwerendheid

Met een veilig gevoel jouw huis of werkplaats achterlaten is wel zo fijn. Er zijn verschillende onderdelen bij een lichtkoepel of platdakraam die hier aan meedragen. Denk bijvoorbeeld aan inbraak werend bevestigingsmateriaal tot aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Vorm

Niet alleen voor het aanzicht van buitenaf maar de vorm bepaald ook onder welke dakhelling deze gemonteerd kan worden. Natuurlijk kunnen er aanpassingen gedaan worden om het zo te maken dat het gewenste plat dak systeem gemonteerd kan worden maar indien dat niet is gewenst is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Raamdecoratie

Als laatste gaan we het hebben over raamdecoratie. Hieronder vallen ook zaken als insectenhorren, verduisterende gordijnen en zonweringen. Dit is wel zo handig om mee te nemen in je besluit omdat dit invloed heeft op de woon- en werksfeer. Als je voor een ventilerende lichtkoepel of platdakraam kiest wil je niet dat er insecten naar binnen kunnen komen. Tegen de zon en warmte is er een zonwering die tevens beschermt tegen Uv-straling. Als je koepel of raam plaatst in een slaapkamer is verduistering wel zo prettig.

Isolatie U-waarde W/m²K

In onderstaande tabel lees je welke isolatie waarde we aanraden per situatie. Dit schema kan je straks bij de configurator ook terug vinden. 

Hoe lager de waarde hoe beter de isolatie. 

Type ruimte Isolatie waarde product Voorbeeld
Onverwarmd, open ruimte Boven 2,9 Carport / overkapping
Onverwarmd, deels open ruimte Tussen 2,9 tot 1,9 Schuur / berging
Verwarmde ruimte Tussen 1,9 tot 1,5 Gang / overloop
Verwarmde woonruimte Tussen 1,5 tot 1,1 Zolder / verwarmde werkruimte
Verwarmde woonruimte, goed geisoleerd Tussen 1,1 tot 0,9 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, sterk geisoleerd Tussen 0,9 tot 0,7 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, super geisoleerd Onder 0,7 Passiefbouw / nieuwbouw

Geluidsreductie Rw-waarde dB

In onderstaande tabel kan je de geluidsreducerende waardes vinden per soort lichtkoepel of platdakraam. 

Hoe hoger de waarde hoe beter de geluids isolatie. 

Type lichtkoepel, glaskoepel of platdakraam Rw-waarde (dB)
Lichtkoepels bolvormig kunststof  
Basic lichtkoepel enkelwandig 20
Basic lichtkoepel dubbelwandig 21
Basic lichtkoepel driewandig 23
Basic lichtkoepel vierwandig 23
Excellent lichtkoepel enkelwandig 20
Excellent lichtkoepel dubbelwandig 20
Excellent lichtkoepel driewandig 22
Excellent lichtkoepel vierwandig 23
Excellent lichtkoepel vijfwandig 24
Lichtkoepels met glas  
Fakro lichtkoepel vast, handmatig, elektrisch of dakbetreding 35
VELUX vast of elektrisch 36
VELUX gebogen dubbel glas 39
VELUX gebogen triple glas 42
Skylux iDome vast of elektrisch lichtkoepel enkelwandig 38
Skylux iDome vast of elektrisch lichtkoepel dubbelwandig 40
Platdakramen  
Fakro vast, handmatig of elektrisch 36
Fakro beloopbaar n.n.b.
Fakro vast, handmatig, elektrisch of solar 3 voudig glas 34
Fakro vast, handmatig of elektrisch 4 voudig glas 33
Fakro dabetreding 38
Intura vast, zonwerend glas, beloopbaar of dakbetreding n.n.b.
Intura elektrisch n.n.b.
Skylux iWindow2 39
Skylux iWindow3 41
VELUX vast of elektrisch dubbel glas 39
VELUX vast of elektrisch triple glas 41

Inbraakwerendheid

Hieronder spreken we over verschillende veiligheidsmaatregelen. Zo hebben we het over inbraakvertragend bevestigingsmateriaal die eenmaal gemonteerd niet los gemaakt kan worden tenzij met geweld. Veiligheidsglas staat voor het feit dat de binnenruit gelaagd is en de buitenruit gehard die niet zal versplinteren bij een breuk. Als laatste het Politiekeurmerk Veilig Wonen, hierbij voldoet deze aan bepaalde eisen die zorgen voor inbraakpreventie. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt kans op een geslaagde inbraak tot wel 80% af.

Basic en Excellent lichtkoepels

Alle kunststof lichtkoepels zijn voorzien van inbraakvertragend bevestigingmateriaal voor verhoogde inbraakwerendheid. De Excellent heeft hierbij nog sterker bevestiging materiaal ten opzichte van de Basic variant. 

Skylux iDome lichtkoepels

De Skylux lichtkoepels met HR++ glas zijn allen voorzien van sterk inbraakwerend bevestiginmateriaal en veiligheidsglas. 

Fakro lichtkoepels en platdakramen

De vaste en handmatig ventilerende lichtkoepels en platdakramen van Fakro zijn voorzien van veiligheidsglas en het Politiekeurmerk Veilig wonen (inbraakwerendheid weeerstandsklasse II). De elektrische hebben dit keurmerk niet maar zijn ook voorzien van veiligheidsglas. Uiteraard zijn de lichtkoepels voorzien van inbraakvertragend bevestigingsmateriaal net zoals bij de kunststof koepels.

VELUX lichtkoepels, glaskoepels en platdakramen

Alle VELUX lichtkoepels, glaskoepels en platdakramen hebben veiligheidsglas en het Politiekeurmerk Veilig Wonen (getest volgens de NEN 5096 en voldoen aan weerstandsklasse II).

Skylux iWindow2 en iWindow3

De Skylux platdakramen zijn uitgerust met veiligheidsglas welke doorvalveilig is.

Intura platdakramen

Intura platdakramen zijn voorzien van veiligheidsglas.

Vorm lichtkoepel

De vorm van de lichtkoepels bepaald zoals eerder al gezegd niet alleen hoe het eruit ziet van buitenaf maar ook onder welke dakhelling hij geplaatst kan worden. Als je geen aanpassingen wilt maken aan jouw dak dan is het handig om te zien of de door jou gekozen lichtkoepel of het platdakraam gemonteerd kan worden.

Type lichtkoepel, glaskoepel of platdakraam Dakhelling (in graden º)
Lichtkoepel Basic, Excellent, Skylux iDome 0 - 25
Fakro/VELUX lichtkoepels 0 - 15
Skylux platdakramen 5 - 25
Fakro/VELUX/Intura platdakramen 2 - 15

Raamdecoratie voor lichtkoepels en platdakramen

In onderstaande tabel kan je precies zien wat er beschikbaar is per soort lichtkoepel, glaskoepel of platdakraam. 

Legenda: (H) = handmatig bediend | (E) = elektrisch bediend op stroom | (S) = solar bediend op zonne-energie | lege cel = geen optie mogelijk

Type lichtkoepel, glaskoepel of platdakraam Insectenhor Verduistering Zonwering Anders
Lichtkoepel Basic (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S)  
Lichtkoepel Excellent (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S)  
Lichtkoepel Excellent met PVC ISO++ dakopstand (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S)  
Fakro lichtkoepel   (H) - (E) - (S) (E)  
Fakro lichtkoepel/platdakraam dakbetreding   (H) - (S)    
VELUX lichtkoepel   (E) - (S) (S) Lichtdoorlatend plissé
VELUX gebogen glaskoepel/platdakraam (H) (S) (S)  
Skylux iDome (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S)  
Skylux platdakraam (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S) (H) - (E) - (S)  
Fakro platdakraam   (H) - (E) - (S) (S)  
Intura platdakraam       Verduisterend plissé (90%)
Gerelateerde berichten
  1. Top 10 best verkochte lichtkoepels en platdakramen
  2. Waar let ik op bij het aanschaffen van een lichtkoepel?
  3. Koop ik een lichtkoepel of platdakraam?
  4. Lichtkoepel top 3 in 2024 - De beste lichtkoepels Lichtkoepel top 3 in 2024 - De beste lichtkoepels

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

LICHTKOEPEL ACTIE!

Gratis verzending Nederland

Gratis verzending België

Geen bezorging waddeneilanden

Advies nodig?

Vraag & antwoord service?

E-mail [email protected]

T: 026-3232918 ma - vrij : 10.00 - 16.00

Copyright © 2019 Heuveling Dakgroep BV