Hoe kan ik mijn lichtkoepel beter isoleren?

Waarom is isolatie bij een lichtkoepel zo belangrijk?

Isolatie is belangrijk om warmte binnen te houden in de winter en het buiten te houden in de zomer. Ook bespaar je met een goede isolatie op je energiekosten omdat je minder hoeft te verwarmen of koelen. Vaak zien we dat bij een slechte isolatie de kou het grootste probleem is. Dit kan twee redenen hebben namelijk tocht of een koudebrug. Dit wilt je natuurlijk voorkomen en daarom vertellen wij je hoe je dit kan oplossen!

Tocht bij mijn lichtkoepel

Als je tocht of lucht vanuit je lichtkoepel voelt ontsnappen kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Het kan zijn dat de lichtkoepel niet goed (meer) is afgedicht waardoor kou en tocht naar binnen kan komen. De meeste lichtkoepels hebben een afdichtingband die na verloop van tijd kan gaan slijten, scheuren of zelfs helemaal kan vergaan. Dan is het nodig om de tochtband of afdichtingband te vervangen. Bij de bouwmarkt is dit verkrijgbaar onder de naam glasband, deze oplossing is echter niet duurzaam. Als je lichtkoepel inbraakwerend bevestiging materiaal heeft dan zal de lichtkoepel compleet vervangen moeten worden. Eenmaal los gekregen is deze namelijk niet opnieuw te monteren. Als je bij ons een nieuwe lichtkoepel koopt is deze helemaal compleet met bevestigingmateriaal en afdichtingband voorgemonteerd op de lichtkoepel. 

Een ander probleem kan zijn dat er lucht en kou ontsnapt vanaf het dak of de dakopstand. Controleer hiervoor of er geen naden, kieren of gaten zijn. Mocht je die vinden dan kan je dit simpel dichten door middel van bijvoorbeeld een minerale wol of PU-schuim. Door een luchtdichte montage zal tocht en kou niet meer via kleine naden, kiertjes of gaatjes kunnen ontsnappen. 

Koudeburg of koudeval

Een koudebrug ook wel koudeval genoemd ontstaat bij een lichtkoepel die te slecht geisoleerd is voor de kamer. De kou komt van de lichtkoepel zelf af, het is geen tocht maar zo kan het wel voelen. Dit komt omdat koude lucht van buiten de temperatuur van het kunststof of glas laat dalen. Omdat koude lucht naar beneden gaat en warme lucht opstijgt verlies je op die manier energie en warmte. Bij een slechte verhouding van de isolatie van de ruimte en de lichtkoepel kan het dus zijn dat je kou voelt. Om dit op te lossen kan je een renovatie glasraam nemen. Natuurlijk is vervangen van de lichtkoepel en/of de dakopstand voor een beter geisoleerde versie ook een optie.

Na-isoleren lichtkoepel

Na-isoleren van je lichtkoepel kan simpel met een Skylux HR++ renovatie glasraam die je monteert op de bestaande dakopstand. Hierbovenop komt dan jouw oude lichtkoepel of je besteld er een nieuwe bij. De isolatie waarde zal met dit HR++ glasraam met veiligheidsglas enorm verbeteren. Alleen het glasraam heeft al een isolatie waarde (U-waarde) van 1,1 W/m²K te vergelijken als je tussen een vier of vijfwandige lichtkoepel bij ons zou kopen. In combinatie met de lichtkoepel die hier nog boven komt zal de isolatie waarde zelfs nog hoger uit komen. Er zal hierdoor geen sprake meer zijn van een koudebrug en je bespaart ook meteen op de energiekosten. Ook een voordeel is dat de geluidsreducerende waarde (Rw-waarde) op 38 dB zit en daarmee zorgt voor minder last van geluid van buitenaf en regen of hagel.

Voordelen lichtkoepel na-isoleren

De voordelen van jouw lichtkoepel na-isoleren met een HR++ Skylux glasraam op een rij:

 • Goede isolatie waardoor je geen last heb van kou bespaart op de energiekosten
 • Dakopstand hoeft niet vervangen te worden waardoor je bespaart op montage- en materiaal kosten
 • Eenvoudig te monteren
 • Beschikbaar in 28 verschillende maten
 • Het HR++ veiligheidsglas versplintert niet bij een breuk en is doorvalveilig 
 • Goede geluid isolatie en dus minder last van geluid van buitenaf, regen of hagel

Bestaande lichtkoepel isoleren

Je bestaande lichtkoepel isoleren zonder de dakopstand te vervangen is mogelijk. Wij verkopen behalve het Skylux HR++ glas renovatie raam ook losse lichtkoepels. Met elke extra laag kunststof zal de isolatiewaarde worden versterkt. Losse lichtkoepels hebben wij in enkelwandig, dubbelwandig, driewandig, vierwandig en zelfs vijfwandig! Je kunt daarbij kiezen voor acylaat kunststof of polycarbonaat slagvast en krasvast kunststof. Acrylaat is al 25 keer sterker dan glas en polycarbonaat zelfs 250 keer. Je kiest voor helder of opaal zonder meerprijs en kunt gebruik maken van ons enorm grote assortiment aan maten. Alle koepels leveren wij inclusief bevestigingmateriaal welke inbraakwerend is en een afdichtingband die al voorgemonteerd op de lichtkoepel zit.

Voordelen lichtkoepel isoleren

De voordelen van jouw lichtkoepel isoleren met vervanging op een rij:

 • Betere isolatie waardoor je minder last heb van kou en je bespaart op de energiekosten
 • De dakopstand hoeft niet vervangen te worden
 • Simpele montage waardoor je geen dure dakdekker of monteur hoeft in te huren
 • Groot assortiment aan maten en uitvoeringen
 • Snelle levering, gratis bij jou thuisbezorgd

Isolatiewaarde lichtkoepel

Als je een nieuwe lichtkoepel koopt, let dan op de isolatiewaarde zodat je hierin een goede keuze maakt. Hieronder zie je de gemiddelde isolatie waardes van losse lichtkoepels.

Enkelwandig: 5,17 W/m²K
Dubbelwandig: 2,90 W/m²K
Driewandig: 1,70 W/m²K
Vierwandig: 1,28 W/m²K
Vijfwandig: 0,99 W/m²K

Wij raden het volgende aan:

Type ruimte Isolatie waarde Voorbeeld
Onverwarmd, open ruimte Boven 2,9 Carport / overkapping
Onverwarmd, deels open ruimte Tussen 2,9 tot 1,9 Schuur / berging
Verwarmde ruimte Tussen 1,9 tot 1,5 Gang / overloop
Verwarmde werkruimte Tussen 1,5 tot 1,1 Zolder / verwarmde werkruimte
Verwarmde woonruimte, goed geisoleerd Tussen 1,1 tot 0,9 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, sterk geisoleerd Tussen 0,9 tot 0,7 Woonkamer / slaapkamer / keuken
Verwarmde woonruimte, super geisoleerd Onder 0,7 Passiefbouw / nieuwbouw

Lichtkoepel vervangen

Wil je de lichtkoepel in zijn geheel vervangen, inclusief de dakopstand dan bieden wij hiervoor veel keuze. In deze zee van verschillende merken, soorten en opties begrijpen wij dat het lastig kan zijn om te bepalen welke nu het beste voor jou is. Hiervoor hebben wij een handige tool ontworpen genaamd de lichtkoepel configurator om jou te helpen. Vul simpel in wat je wensen zijn en wij berekenen voor jou de beste keuze met deze lichtkoepel keuzehulp. 

Voordelen lichtkoepel vervangen

De voordelen van jouw lichtkoepel compleet vervangen op een rij:

 • Beste isolatie waardes mogelijk
 • Grootste assortiment aan maten en uitvoeringen
 • Producten beschikbaar voor elk budget
 • Snel bij jou thuisbezorgd
 • Standaard 10 jaar fabrieksgarantie

Hulp nodig?

Wil je advies of heb je een andere vraag? Wij van Lichtkoepeltje.nl staan voor jou klaar! Stuur ons een bericht via onze live chat of onze e-mail en krijg snel antwoord op al jouw vragen. Wij zijn via deze wegen 7 dagen per week bereikbaar, ochtend tot en met avond zodat we jou snel verder kunnen helpen.

Gerelateerde berichten
 1. Op welke isolatiewaarde moet ik letten bij een lichtkoepel?

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

LICHTKOEPEL ACTIE!

Gratis verzending Nederland

Gratis verzending België

Geen bezorging waddeneilanden

Advies nodig?

Vraag & antwoord service?

E-mail verkoop@lichtkoepeltje.nl

T: 026-3232918 ma - vrij : 10.00 - 16.00

Copyright © 2019 Heuveling Dakgroep BV